MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
9.10.2017

Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 %, u uzenin propadlo 20 % zboží jako nevyhovující. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků.

V posledních třech letech nechal dTest laboratorně prověřit kvalitu šesti druhů masných výrobků – loveckých salámů, grilovacích klobás, vepřových konzerv, šunkových salámů, párků bez strojně odděleného masa a salámů Herkules. „Otestovali jsme v součtu 88 vzorků, přičemž 21 z nich bylo hodně šizených. Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Z 21 šizených výrobků pocházeli jen tři hříšníci ze zahraničí. Zbývajících 18 propadlíků bylo vyrobeno 12 významnými zpracovateli masa v České republice.“

Mezi odhalenými nekalostmi se často objevilo nedodržení deklarovaného obsahu masa, nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin a přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát). „Nedodržení obsahu masa není bohužel nijak neobvyklým jevem, setkali jsme se s ním téměř ve všech našich testech. Stojí za špatným hodnocením rovné poloviny uvedených výrobků,“ komentuje častý prohřešek Hana Hoffmannová a dodává: „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %, šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding.“

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Tímto parametrem se rozumí množství samotných svalových proteinů bez započítání bílkovin původem ze šlach a vazivové tkáně. Platí, že čím je obsah svalových bílkovin vyšší, tím kvalitnější maso výrobek obsahuje. Limity pro jejich obsah stanovuje vyhláška pro některé typy výrobků, především pro trvanlivé salámy. Vyhlášku nezřídka porušily testované lovecké salámy a salámy herkules.

Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, přičemž spotřebitel nebyl na jeho přítomnost etiketou upozorněn, byť to pravidla označování nařizují. Šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidk/ Pikok šunkový salám.


Přehled a hodnocení šizených masných výrobků najdete na https://www.dtest.cz/clanek-6059/podvadeni-v-masnych-vyrobcich.

Autor / zdroj: Kristýna Kuncová

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Ve Špindlu o víkendu odstartovala zimní sezóna

Letošní lyžařskou sezónu oficiálně zahájil Skiareál Špindlerův Mlýn. Tradiční SkiOpening s doprovodným programem si návštěvníci užili v sobotu. Nechyb

Post

ZOO Dvůr Králové: Emilka je nové jméno pro mládě nosorožce dvourohého

Samička nosorožce dvourohého, jinak též černého, byla slavnostně pojmenována Emilkou Ebi, čímž byla zachována tradice počátečního písmena „E“ v její n

Post

Tři nové kamery dohlédnou na pořádek v Trutnově

Městský kamerový dohledový systém má tři nové body. Jeden byl umístěn na bývalou ubytovnu Úsvit a další dva hlídají pořádek v Horním Starém Městě na b

Reklama

garaze.fabrego.cz

Reklama

PARTNEŘI

www.beautyexpo.cz garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz

REKLAMA